Hyppää pääsisältöön

Suomen ulkopolitiikka ETYKistä Euroopan unioniin

Ohjelmasarjassa tarkasteluajanjaksona on Kekkosen ajan loppuvuodet ja Koiviston kausi. Sarja alkaa ETYKin huippukokouksesta 1975 ja päättyy Suomen asemaan ja politiikkaan Euroopan unionin jäsenenä 1995.

Jorma Kallenaution toimittamassa ohjelmasarjassa arvioidaan Suomen ulkopoliittisia ratkaisuja ja peilataan niitä kansainvälispoliittisen tilannekehityksen luomiin edellytyksiin ja mahdollisuuksiin.

Miten Suomen ulkopolitiikkaa muuttui Koiviston kaudella, ja miten Suomi lännettyi, ovat kaksi laajempaa kysymyskokonaisuutta, joihin ohjelmasarjassa vastataan.

Ulkopolitiikkaan kuuluu monia kansainvälisen kanssakäymisen alueita.

Ohjelmasarjassa Suomen ulkopolitiikan vaiheista puhuu suuri joukko sekä ulkopolitiikkaa toteuttaneita toimijoita, virkamiehiä ja diplomaatteja että lähihistorian ja kansainvälisen politiikan tutkijoita.

Haastateltavina ovat mm. suurlähettiläs Keijo Korhonen, professori Juhani Suomi, alivaltiosihteeri Jaakko Blomberg, suurlähettiläs Klaus Törnudd, toimitusjohtaja Jaakko Iloniemi ja valtioneuvos Harri Holkeri.

Suomi liittyi Euroopan unionin jäseneksi 1. tammikuuta 1995.

Syksyllä 1994 järjestetyssä neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 57 prosenttia äänestäjistä oli jäsenyyden kannalla.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto