Hyppää pääsisältöön

Esko Nikkari - Pohjanmaan tuntojen tulkki

Suomen pidetyimpiin kuulunut näyttelijä Esko Nikkari menehtyi joulun alla 2006. Nikkari tunnettiin etenkin suomalaisen miehen tuntojen kuvaajana.

Nikkari esiintyi pitkän uransa aikana yli 70 elokuvassa ja useissa televisiosarjoissa.

Nikkari muistetaan hyvin Aki Kaurismäen elokuvien kaljakuppiloista. Tulitikkutehtaan tytöstä hän sai parhaan miessivuosan Jussi-patsaan.

Kaurismäen elokuvien lisäksi Nikkari tunnettiin Antti Tuurin pohjalaisrooleista useissa elokuvissa. Tuurin elokuvista tunnetuin lienee Pekka Parikan ohjaama Pohjanmaa, jossa seurataan isoisän perintöä jakamaan saapunutta veljessarjaa. Nikkari voitti Humanismin käsi -palkinnon vuonna 1988 rooleistaan Pohjanmaa- ja Hamlet liikemaailmassa -elokuvista.

Nikkarin roolina oli usein vaitonainen suomalaismies. Esimerkiksi Kulkuri ja joutsen -elokuvassa hän esitti jäyhää maatilan isäntää, joka ei puhu mitään mutta viinapäissään karauttaa kunnon laulut.

Nikkari ehti esittää pohjalaisisännän lisäksi mm. poliisia, rovastia ja turkistarhaajaa.

Mielenkiintoinen projekti Nikkarin matkan varrelta oli olla mukana, kun Lapualaisooppera vietiin Lapualle. Näyttelijän mukaan Arvo Salon ja Kaj Chydeniuksen teosta ei kunnolla tunnettu Etelä-Pohjanmaalla, ja Lapualaisooppera oli omiaan hälventämään vanhoja ennakkoluuloja puolin ja toisin.

Esko Nikkari oli syntynyt vuonna 1938 Lapualla, ja hän kuoli Seinäjoella 68-vuotiaana joulukuussa 2006.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto