Hyppää pääsisältöön

Esko Nikkari - Pohjanmaan tuntojen tulkki

Suomen pidetyimpiin kuulunut näyttelijä Esko Nikkari menehtyi joulun alla 2006. Nikkari tunnettiin etenkin suomalaisen miehen tuntojen kuvaajana.

Nikkari esiintyi pitkän uransa aikana yli 70 elokuvassa ja useissa televisiosarjoissa.

Nikkari muistetaan hyvin Aki Kaurismäen elokuvien kaljakuppiloista. Tulitikkutehtaan tytöstä hän sai parhaan miessivuosan Jussi-patsaan.

Kaurismäen elokuvien lisäksi Nikkari tunnettiin Antti Tuurin pohjalaisrooleista useissa elokuvissa. Tuurin elokuvista tunnetuin lienee Pekka Parikan ohjaama Pohjanmaa, jossa seurataan isoisän perintöä jakamaan saapunutta veljessarjaa. Nikkari voitti Humanismin käsi -palkinnon vuonna 1988 rooleistaan Pohjanmaa- ja Hamlet liikemaailmassa -elokuvista.

Nikkarin roolina oli usein vaitonainen suomalaismies. Esimerkiksi Kulkuri ja joutsen -elokuvassa hän esitti jäyhää maatilan isäntää, joka ei puhu mitään mutta viinapäissään karauttaa kunnon laulut.

Nikkari ehti esittää pohjalaisisännän lisäksi mm. poliisia, rovastia ja turkistarhaajaa.

Mielenkiintoinen projekti Nikkarin matkan varrelta oli olla mukana, kun Lapualaisooppera vietiin Lapualle. Näyttelijän mukaan Arvo Salon ja Kaj Chydeniuksen teosta ei kunnolla tunnettu Etelä-Pohjanmaalla, ja Lapualaisooppera oli omiaan hälventämään vanhoja ennakkoluuloja puolin ja toisin.

Esko Nikkari oli syntynyt vuonna 1938 Lapualla, ja hän kuoli Seinäjoella 68-vuotiaana joulukuussa 2006.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto