Hyppää pääsisältöön

Esko Nikkari - Pohjanmaan tuntojen tulkki

Suomen pidetyimpiin kuulunut näyttelijä Esko Nikkari menehtyi joulun alla 2006. Nikkari tunnettiin etenkin suomalaisen miehen tuntojen kuvaajana.

Nikkari esiintyi pitkän uransa aikana yli 70 elokuvassa ja useissa televisiosarjoissa.

Nikkari muistetaan hyvin Aki Kaurismäen elokuvien kaljakuppiloista. Tulitikkutehtaan tytöstä hän sai parhaan miessivuosan Jussi-patsaan.

Kaurismäen elokuvien lisäksi Nikkari tunnettiin Antti Tuurin pohjalaisrooleista useissa elokuvissa. Tuurin elokuvista tunnetuin lienee Pekka Parikan ohjaama Pohjanmaa, jossa seurataan isoisän perintöä jakamaan saapunutta veljessarjaa. Nikkari voitti Humanismin käsi -palkinnon vuonna 1988 rooleistaan Pohjanmaa- ja Hamlet liikemaailmassa -elokuvista.

Nikkarin roolina oli usein vaitonainen suomalaismies. Esimerkiksi Kulkuri ja joutsen -elokuvassa hän esitti jäyhää maatilan isäntää, joka ei puhu mitään mutta viinapäissään karauttaa kunnon laulut.

Nikkari ehti esittää pohjalaisisännän lisäksi mm. poliisia, rovastia ja turkistarhaajaa.

Mielenkiintoinen projekti Nikkarin matkan varrelta oli olla mukana, kun Lapualaisooppera vietiin Lapualle. Näyttelijän mukaan Arvo Salon ja Kaj Chydeniuksen teosta ei kunnolla tunnettu Etelä-Pohjanmaalla, ja Lapualaisooppera oli omiaan hälventämään vanhoja ennakkoluuloja puolin ja toisin.

Nikkari oli syntynyt vuonna 1938 Lapualla, ja hän kuoli Seinäjoella 68-vuotiaana joulukuussa 2006.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto