Hyppää pääsisältöön

Mikkihiiren seikkailut

Georg Malmsténin Mikki Hiiri -laulut ovat pysyneet suosiossa lapsipolvesta toiseen. Filmillä on säilynyt myös elävä esitys hiiren ja susihukan dramaattisesta kohtaamisesta.

Georg Malmstén teki ensimmäisen Mikki Hiiri -laulunsa pojalleen. Säveltäjän sisaresta Greta Pitkäsestä tuli jännittävien musiikkikuvaelmien päähenkilö. 1950-luvulla Greta Pitkäsen tilalla lauloi Malmsténin Ragni-tytär. Markus-sedän läksiäisjuhlasta tehdyllä filmitallenteella Mikkinä on Radioteatterin näyttelijä Tuire Orri.

Disneyn piirrosfilmeistä tuttu hiirulainen seikkaili Georg Malmsténin lauluissa hyvin suomalaisissa puitteissa – milloin Lapissa, milloin tukkipoikana, milloin Suomen Joutsenen pelastamana.

Vuodelta 1935 on säilynyt radiorevyytä varten tehty harvinaisuus, jossa Mikki lähtee timantinetsintään. Tekstissä mainitaan myös Polle Konikaulus, Minni ja Heluna.

Alkuperäisten Mikki-laulujen lisäksi Malmstén teki 1950-luvulla uuden kappaleen Mikkihiiri koskenlaskussa. Vielä 1960-luvulla syntyi sarjan viimeinen laulu Mikkihiiri lentäjänä.

1950-luvulla Mikki Hiiren oikeudet omistava Disney-yhtymä yritti kieltää Malmsténia käyttämästä piirrostähden nimeä. Käsky ei kuitenkaan tehonnut. Laulujen Mikki ei tarkasti ottaen ollutkaan tietty Disney-persoona vaan pikemminkin erään jyrsijälajin edustaja. Jo Mikki Hiiri ja susihukka -laulussa marssi nimittäin kokonainen "mikkihiirten" lauma.

Tietolaatikko

Mikkihiiri ja susihukka. Säv. ja sov. Georg Malmstén, san. R. R. Ryynänen. Es. Georg Malmstén, Greta Pitkänen ja Dallapé-orkesteri. Odeon A 228261.
Mikki-Hiiri. Säv. Georg Malmstén, san. R. R. Ryynänen. Es. Georg Malmstén ja Greta Pitkänen.
Mikkihiiri merihädässä. Säv. ja sov. Georg Malmstén, san. R. R. Ryynänen. Es. Georg Malmstén, Greta Pitkänen ja Dallapé-orkesteri. Odeon A 228353.
Mikkihiiri ja vuorenpeikko. Säv. ja sov. Georg Malmstén, san. R. R. Ryynänen. Es. Georg Malmstén, Greta Pitkänen ja Dallapé-orkesteri. Odeon A 228405.
Mikkihiiri koskenlaskussa. Säv. ja sov. Georg Malmstén, san. R. R. Ryynänen. Es. Georg Malmstén, Ragni Malmstén ja Finlandia-orkesteri. Finlandia P 189.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto