Hyppää pääsisältöön

Potkukelkalla Helvettiin

Tapio Vaalin ja Saara Karhun retkikunta seikkailee maastopotkukelkoilla Ruoveden Helvetinjärven jylhissä talvimaisemissa.

Tietolaatikko

Vuonna 1982 perustetun Helvetinjärven kansallispuiston pinta-ala on 49,8 km².

Puistosta on yhteys Pirkan Taival -retkeilyreitistöä pitkin muun muassa Riuttaskorven virkistysmetsäalueelle ja Seitsemisen kansallispuistoon.

Alueella vierailee vuosittain yli 80 000 retkeilijää.

Retkikunnan seikkailuun kuuluu mm. köysikiipeilyä, ruoanvalmistusta nuotiolla ja kylpemistä jääsaunassa. Päivän päättää rentouttava avantouinti.

Helvetinjärven kansallispuisto edustaa Hämeen järvialueen erämaata. Alueen erityispiirteitä ovat jyrkkärantaiset järvet, pienet metsälammet ja salomaiset metsät. Vaikeakulkuisen maaston rannat ovat luonnontilassa.

Helvetinjärven eteläpäässä sijaitseva 40 m pitkä ja 2–2,5 m leveä kalliohalkeama Helvetinkolu on alueen tunnetuin matkailunähtävyys. Sen pystysuoria seinämiä on tultu matkojenkin takaa ihmettelemään jo 1800-luvulla.

Kansallispuiston ikiaikaiset rotkolaaksot muodostuivat miljoonia vuosia sitten.

Teksti: Rita Landström

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto