Hyppää pääsisältöön

Loppiaisen ruokia

Asia on pihvi -ohjelmassa keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistavat tähteiksi jääneistä jouluruuista "rääppiäisruokia". "Kun loppiainen lopsastaa, niin kaalikuppi kopsahtaa", toteavat keittiömestarit. Sanonta viittaa siihen, että jouluruuat on syöty ja arkiset sekä niukemmat antimet ovat edessä. Vähistäkin aineksista koostuu monta ateriaa.

Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo olivat paitsi erinomaisia keittiömestareita myös kansanperinteiden ylläpitäjiä. Keittiömestarit muistelevat entisajan loppiaista ja sen jälkeisiä viikkoja. Jaakko Kolmonen pukeutuu smuutin asuun eli on yltä päältä olkien peitossa. Veijo Vanamo sen sijaan valistaa, että jos esimerkiksi vilja rapisee loppiaisaitassa, niin se tietää hyvää viljasatoa seuraavana kesänä. Miehet vetävät myös "pitkää silakkaa" pitkän tikun tapaan. Se kumpi vetää pitemmän silakan, joutuu tekemään tehtävän "Kravun salvaus" -nimisessä leikissä. Leikki oli muinoin maalaistaloissa suosittua ajanvietettä erityisesti miesten keskuudessa.

Vanamon tehtäväksi tuli taiteilla kahden pirtinpenkin väliin viritettyjen narujen päällä siten, että kääntyy ympäri eikä kosketa maata. Jalkojen täytyi olla koko ajan narujen päällä. Lopuksi on hypättävä haarahypyllä nyörien päältä. Lattialle ei saanut pudota. Keittiömestarilla ei ensimmäisellä kerralla temppu onnistunut mutta toinen kerta toden sanoi.

Ohjelmassa valmistetaan loppiaiskalaa silakasta. Joulusahti ei suhise enää aitassa, mutta sen verran sahtia on jäljellä jotta sitä voidaan käyttää loppiaiskalan valmistamiseen. Kinkun tähteistä ja lantusta tehdään kinkkuvuokaa ja salaattia saadaan punakaalista, omenista viinimarjahillosta. Maitokastikkeella kuorrutetaan tähteeksi jäänyttä lipeäkalaa. Jälkiruokaakin tehdään. Tällä kertaa paistetaan räiskäleitä, joiden sisälle on laitettu luumuja. Kaikkea ei suinkaan käytetä loppiaisruokiin. Kinkun luusta saa arkipäiväksi oivan soppaluun hernekeittoon.

Ainekset

Loppiaiskala:
silakoita
sahtia eli joulukaljaa
sipulia
musta- ja valkopippuria
Punakaalisalaatti:
Punakaali
omenoita
viininmarjahilloa, sitruunamehua
salaatin annetaan seistä vuorokauden verran
Kinkkuvuoka:
kinkun tähteitä
lanttua
sipulia
Lipeäkalakuorrutus:
lipeäkalan tähteitä
keitettyjä perunoita
kirveliä, muskottipähkinää, mustaapippuria
Maitokastike:
1/2l maitoa
50g voita
50g vehnäjauhoja
juustoraastetta

Kommentit
  • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

    Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

    Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

  • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

    Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

    Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

  • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

    Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

    Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto