Hyppää pääsisältöön

Porvoon tuomiokirkon tuhopoltto 2006

Porvoon tuomiokirkko sytytettiin palamaan yöllä 29. toukokuuta vuonna 2006. Kaupungin keskustassa sijaitseva kirkko kärsi tulipalossa pahoja vaurioita. Tuhopolttaja saatiin kiinni ja hän sai mittavan vankeusrangaistuksen teostaan.

Hälytyksen Porvoon pelastuslaitokselle oli tehnyt kirkon ohi ajanut taksiautoilija. Kirkon oman hälytysjärjestelmä hälytti hieman myöhemmin, koska järjestelmä oli asennettu sisätiloihin. Aamuyöllä puolikolmen aikaan poliisi herätti tuomiokirkon läheisyydessä asuvia ihmisiä. Järkyttyneet asukkaat joutuivat nopeasti jättämään kotinsa ja pukemaan ylleen mitä ehtivät.

Lähellä asunut silminnäkijä tunsi avoimesta ikkunasta palosta syntyneen kuumuuden, vaikka yö oli ollut viileä. Liekit olivat lyöneet korkealle: harjakorkeudesta liekit ulottuvat useiden metrien korkeuteen. Palavia kekäleitä lensi pitkälle. Suurpalolta kuitenkin vältyttiin, vaikka läheinen asuinkortteli koostui puutaloista. Joidenkin asukkaiden mukaan pelastukseksi koitui heikonlainen tuuli. Muussa tapauksessa lopputulos olisi voinut olla toinen. Kymmenien palomiesten kamppailua liekkejä vastaan tuotti tulosta. Välikatto säilyi, joten sisätiloihin vain savu- ja vesivahinkoja. Sen myötä kirkkosali, alttari ja saarnastuoli säilyivät vahingoittumattomina. Muutama kattokruunu oli kuitenkin tippunut alas. Sen sijaan puukatto tuhoutui täysin.

Aamupäivällä tutkijat pääsivät perehtymään paremmin palon syihin. Ilmeni, että tuli oli syttynyt kirkon ulkopuolelta. Tähän viittasivat silminnäkijähavainnot ja syttymispaikan varmistuminen. Iltapäivällä poliisi tiedotti, että kyseessä oli törkeä tuhotyö. Korjauskustannuksista esitettiin varovaisia arvioita. Seurakunnan arvion mukaan katon rakentaminen uudelleen maksaisi 5–10 miljoonaa euroa. Rakennushistorioitsija totesi kirkon palosta, että Porvoon kirkon palo on kansallinen tappio.

Porvoolaiset kokoontuivat iltapäivällä raatihuoneen torille, jonne hiljennyttiin muistelemaan tuomiokirkon kohtaloa. Tieto kirkon palosta järkytti kaupunkilaisia, mutta ajatus tuhopoltosta hämmensi mieliä entisestään. Mahdolliselle tuhotyöntekijälle ei herunut ymmärrystä.

Porvoon kirkko on palanut jo aiemmin, joten vain osa rakenteista on 1400-luvulta. Sisätilat ovat pääasiassa olleet 1700-luvulta, jolloin kirkko tuhoutui pahoin. Kirkkoon liittyy myös merkittäviä valtiollisia tapahtumia kuten valtiopäivien avajaiset 1809.

Lue lisää:

Porvoon tuomiokirkko tuhopolton jälkeen.

Porvoon kirkon tuhopolttaja löytyi nopeasti

Porvoon kirkkopalon sytyttäjä, 18-vuotias askolalainen mies, tunnusti tekonsa poliisille jo paloyön jälkeisenä päivänä.

Kommentit