Hyppää pääsisältöön

Porvoon tuomiokirkon tuhopoltto 2006

Porvoon tuomiokirkko sytytettiin palamaan yöllä 29. toukokuuta vuonna 2006. Kaupungin keskustassa sijaitseva kirkko kärsi tulipalossa pahoja vaurioita. Tuhopolttaja saatiin kiinni ja hän sai mittavan vankeusrangaistuksen teostaan.

Hälytyksen Porvoon pelastuslaitokselle oli tehnyt kirkon ohi ajanut taksiautoilija. Kirkon oman hälytysjärjestelmä hälytti hieman myöhemmin, koska järjestelmä oli asennettu sisätiloihin. Aamuyöllä puolikolmen aikaan poliisi herätti tuomiokirkon läheisyydessä asuvia ihmisiä. Järkyttyneet asukkaat joutuivat nopeasti jättämään kotinsa ja pukemaan ylleen mitä ehtivät.

Lähellä asunut silminnäkijä tunsi avoimesta ikkunasta palosta syntyneen kuumuuden, vaikka yö oli ollut viileä. Liekit olivat lyöneet korkealle: harjakorkeudesta liekit ulottuvat useiden metrien korkeuteen. Palavia kekäleitä lensi pitkälle. Suurpalolta kuitenkin vältyttiin, vaikka läheinen asuinkortteli koostui puutaloista. Joidenkin asukkaiden mukaan pelastukseksi koitui heikonlainen tuuli. Muussa tapauksessa lopputulos olisi voinut olla toinen. Kymmenien palomiesten kamppailua liekkejä vastaan tuotti tulosta. Välikatto säilyi, joten sisätiloihin vain savu- ja vesivahinkoja. Sen myötä kirkkosali, alttari ja saarnastuoli säilyivät vahingoittumattomina. Muutama kattokruunu oli kuitenkin tippunut alas. Sen sijaan puukatto tuhoutui täysin.

Aamupäivällä tutkijat pääsivät perehtymään paremmin palon syihin. Ilmeni, että tuli oli syttynyt kirkon ulkopuolelta. Tähän viittasivat silminnäkijähavainnot ja syttymispaikan varmistuminen. Iltapäivällä poliisi tiedotti, että kyseessä oli törkeä tuhotyö. Korjauskustannuksista esitettiin varovaisia arvioita. Seurakunnan arvion mukaan katon rakentaminen uudelleen maksaisi 5–10 miljoonaa euroa. Rakennushistorioitsija totesi kirkon palosta, että Porvoon kirkon palo on kansallinen tappio.

Porvoolaiset kokoontuivat iltapäivällä raatihuoneen torille, jonne hiljennyttiin muistelemaan tuomiokirkon kohtaloa. Tieto kirkon palosta järkytti kaupunkilaisia, mutta ajatus tuhopoltosta hämmensi mieliä entisestään. Mahdolliselle tuhotyöntekijälle ei herunut ymmärrystä.

Porvoon kirkko on palanut jo aiemmin, joten vain osa rakenteista on 1400-luvulta. Sisätilat ovat pääasiassa olleet 1700-luvulta, jolloin kirkko tuhoutui pahoin. Kirkkoon liittyy myös merkittäviä valtiollisia tapahtumia kuten valtiopäivien avajaiset 1809.

Lue lisää:

Porvoon tuomiokirkko tuhopolton jälkeen.

Porvoon kirkon tuhopolttaja löytyi nopeasti

Porvoon kirkkopalon sytyttäjä, 18-vuotias askolalainen mies, tunnusti tekonsa poliisille jo paloyön jälkeisenä päivänä.

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.