Hyppää pääsisältöön

Vesa-Matti Loiri Jumalten keinussa

Vesa-Matti Loirin elämä on ollut "rikasta" sekä myötä- että vastamäessä. Vain vuosi ennen tätä haastattelua Loirin poika, Jani kuoli auto-onnettomuudessa aivan, kuten hänen äitinsäkin oli kuollut aiemmin.

4. tammikuuta 1945 Helsingissä syntynyt Vesa-Matti Loiri on yksi suomen laaja-alaisimmista taiteilijoista. Hän on lahjakas näyttelijä, muusikko, laulaja ja koomikko.

Loirin vakavaan puoleen kuuluvat sekä Eino Leinon että Uuno Kailaan tulkinnat. Koomikkona hän taas on luonut useita kuolemattomia hahmoja, kuten Uuno Turhapuron ja Jean-Pierre Kuselan.

Loirin ura alkoi varhain. Hänen ensimmäinen elokuvaroolinsa oli Mikko Niskasen nuorisokuvaus Pojat. Tässä Paavo Rintalan jatkosotaa ja Lapin sotaa kuvaavaan romaaniin perustuvassa elokuvassa Loiri esitti poikaa, jonka äiti lähtee saksalaisen sotilaan matkaan.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit