Hyppää pääsisältöön

Röyhkeä Röyhkä vm/1980

Oululaistulokas nousi julkisuuteen piruillen suomalaiselle rock-kulttuurille: ”Keskiluokka on unohdettu!” hän toteaa Tuubin haastattelussa.

Kauko Röyhkän mukaan tyypillinen rocknuori kuviteltiin farkkujalkaiseksi, huuliharppua soittavaksi maankiertäjäksi, kun suurin osa popyleisöstä oli kuitenkin aivan tavallista porukkaa.

Laulajan näkemyksiä rakkaudesta oli siteerattu jo naistenlehdissäkin. Rakkaus oli moni-ilmeisempää kuin iskelmissä, Röyhkä muistuttaa – myös ”limaista”.

Koska ihmiset olivat laiskoja, ei tulevaisuuden taidetta olisi kirjallisuus vaan rock.

Röyhkä kehottaa kuitenkin 1980-luvun nuorisoa: ”Epäilkää kaikkea – myös sitä mitä minä sanon.”

Tuubi-ohjelman haastattelun kuvanauhalla on valitettavasti pieniä häiriöitä.

Tuubin jakso kokonaisuudessaan

Tietolaatikko

Kauko Röyhkä (oik. Jukka-Pekka Välimaa, s. 1959) on visusti vältellyt yleisön ”mielistelyä”, eikä hänestä koskaan ole tullutkaan suurimpien massojen suosikkia.
Röyhkä vakiinnutti kuitenkin 1980-luvun puolivälissä asemansa suomalaisessa rockissa suosituilla albumeilla Onnenpäivä ja Lauralle.
Tämän jälkeenkin hän on herättänyt ristiriitaisia tuntoja mm. ilmoittautumalla satanistiksi 1990-luvulla.
Röyhkä tunnetaan myös tuotteliaana kaunokirjailijana, jonka romaani Kaksi aurinkoa oli Finlandia-palkintoehdokkaansa vuonna 1996.

Steppaillen. Säv. ja san. Kauko Röyhkä. Kappale ilmestyi Röyhkän esikoisalbumilla Steppaillen vuonna 1980.
Kanerva (= Light up your little light). Säv. Kevin Coyne, san. Kauko Röyhkä, sov. Kauko Röyhkä & Narttu. Kappale ilmestyi Röyhkän toisella lp:llä Uusia tansseja vuonna 1981.

Lue lisää:

Tuubi-ohjelman tunnus, esiintyjiä sekä juontajat Heikki Harma ja Leo Friman kuvakollaasissa.

Hector ja Freeman tarjosivat Tuubin täydeltä kasarirockia

Syksyllä 1979 käynnistynyt Tuubi oli alkuvaiheissaan Ylen ainoa rockpainoitteinen tv-sarja. Ensimmäisinä vuosina sitä juonsivat Heikki "Hector" Harma ja Leo "Freeman" Friman. Tuubi tallensi mm. Kauko Röyhkän, Hassisen Koneen, Jimi Suménin ja Tommi Läntisen varhaiset esiintymiset.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto