Hyppää pääsisältöön

Israel hyökkäsi Libanoniin

Libanonin sota alkoi rajakahakasta, jossa kaksi israelilaissotilasta jäi Hizbollah-äärijärjestön vangeiksi.

Sieppaukset olivat yleensä johtaneet vaivihkaisiin vanginvaihtoihin, mutta tällä kertaa Israel vastasi laajalla sotilasoperaatiolla.

Israelin maajoukot tunkeutuivat rajan yli Etelä-Libanoniin, satamat saarrettiin, ja ilmavoimat ulotti iskunsa pääkaupunkiin Beirutiin ja sitä pohjoisemmaksikin. Hizbollah lisäsi rakettitultaan Pohjois-Israeliin.

Viisiviikkoinen sota oli Hizbollahin ja Israelin välinen, Libanonin armeija ei siihen osallistunut.

Ensimmäiset suomalaiset evakuoitiin kotimaahan vajaan viikon päästä taistelujen alkamisesta.

Teksti: Anniina Wallius, Paavo Rytsä

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto