Hyppää pääsisältöön

Jäätilanne keväällä 1956

Kevättalvi 1956 oli poikkeuksellisen ankara, ja se aiheutti suuria ongelmia suomalaiselle laivaliikenteelle. Filmisepon uutiskatsauksessa vuodelta 1956 näytetään ankaraa jäätilannetta.

Kova talvi vaikeutti meriliikennettä koko Itämerellä jopa Tanskan salmilla asti. Myös Välimerellä oli ollut poikkeuksellisen kylmää. Huhtikuun puolivälin jälkeen meri Helsingin edustalla oli edelleen paksun jään peitossa, mikä esti laivojen pääsyn satamiin. Satamassa jo olevien laivojen köysiä kiskottiin esiin paksujen jäälauttojen keskeltä.

Meritie Helsingistä saatiin auki vasta vapun alla. Se aiheutti ruuhkia satamassa ja sen makasiineissa. Laituripaikkaa saattoi joutua odottamaan jopa päiväkausia, Poikkeuksellinen jäätilanne nosti myös elintarvikkeiden hintoja. Tilannetta oli pahentanut myös keväällä järjestetty yleislakko.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto