Hyppää pääsisältöön

Helsingin makasiinipalot 2006

Vapun jälkeisenä perjantai-iltana vuonna 2006 Helsingissä paloi maan tasalle toinen VR:n jo aiemmin purkutuomion saaneista makasiineista.

Lämpimänä ja kesäisenä perjantai-iltana roihunnut palo keräsi runsaasti katselijoita.

Makasiinirakennukset olivat olleet kiistelty kohde jo pitkään: osa kaupunkilaisista - ja päättäjistä - oli halunnut jo kauan pyyhkiä rakennukset pois radanvarren ja Mannerheimintien fasadia "rumentamasta", osa puolestaan olisi halunnut kehittää makasiineja kaupunkilaisten kokoontumispaikkana.

Makasiinien purkamisen sinetöivä päätös uuden musiikkitalon rakentamisesta tontille oli kuitenkin tehty jo yli kaksi vuotta aiemmin, alkuvuodesta 2004.

Makasiineilla kärysi myös vappuyönä, viikkoa ennen tuhoisaa paloa, kun nuorisojoukko sytytteli tulipaloja alueella.

Vapun mellakoista ja tulitikkuleikeistä otettiin kiinni joukko nuoria, mutta viikkoa myöhempi suurpalo jäi arvoitukseksi, vaikka poliisi jututtikin asian tiimoilta kymmeniä ihmisiä.

Myös syttymissyy jäi poliisin tutkimuksissa pimentoon.

Teksti: Virve Tossavainen, YLE uutiset

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto