Hyppää pääsisältöön

R. R. Ryynänen keksi iskelmän

Yleisradion kamreeri Roine Rikhard Ryynänen oli monitoimimies: satojen laulujen sanoittaja, ahkera kuoromies ja innokas kielenhuoltaja.

R. R. Ryynänen (1891–1963) esiintyi radiossa ensin kuoronjohtajana ja laulajana. Vuosina 1927–1955 hän oli Yleisradion kamreeri, joka toimi johdon sihteerinä ja ohjelmajärjestäjän avustajana.

Ahkera laulunharrastaja kuului 18 kuoroon, joista useimpia hän johti. Ryynänen lauloi myös Radiokvartetissa ja Parlophon-kvartetissa.

Hän on sanoittanut tai suomentanut yli 300 kappaletta. Useimmat niistä ovat iskelmiä, mutta joukossa on myös klassisten säveltäjien lauluja. Parhaiten Ryynäsen sanoitukset tunnetaan Georg Malmsténin lukuisten levytysten kautta.

Ryynänen harrasti myös kielenhuoltoa. Hän on keksinyt mm. sanat ”oheinen”, ”kyseinen” ja ”iskelmä”.

Oke Jokisen ohjelmassa kuullaan näytteitä Ryynäsen omista levytyksistä sekä vuonna 1959 tehdystä haastattelusta.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto