Hyppää pääsisältöön

Zero Nine levytti Englannissa

Varhaisen kotimaisen heavyn kärkiyhtye äänitti vuonna 1982 albumin Deep Purple -legenda Ian Gillanin komennossa. Levynteko ulkomailla oli tuohon aikaan merkkitapaus.

Zero Nine ei alunperin syntynyt tuottamaan heviä. "Tehtiin biisejä, ja niistä tuli heviä", laulaja Kepa Salmirinne kuvaa bändin kehitysvaiheita.

Ian Gillanin käydessä Suomessa hänelle luovutettiin kuusamolaisyhtyeen esikois-lp. Vajaan puolen vuoden päästä Gillan soitti levy-yhtiöön ja ilmoitti olevansa valmis tuottamaan bändin kakkoslevyn Blank Verse.

Käytännössä tuottaja "lähinnä tarkkaili, auttoi sanoituksissa ja piti huolta, ettei laulu ole pielessä". Samat soundit olisi voinut saada aikaan Suomessakin, erona oli lähinnä uuden ympäristön voimallinen vaikutus, Salmirinne sanoo.

Imperiumi.net -nettilehden haastattelussa vuonna 2004 hän muistelee: "Meidän uran alkuvaihe on täynnä paljon hämmennystä ja uskomatonta tunnelmaa. Me oltiin puoli vuotta aikaisemmin aloitettu levyttävän bändin ura, ja sitten törötetään Gillanin studiossa. Blank Versella meillä oli sävellyspuolella aika kiire ja se jäi sitten ehkä hieman keskeneräiseksi."

Salmirinne on jälkikäteen kertonut myös, että Gillanin hoiti tuottajanvirkaansa etupäässä studion lähellä sijainneen pubin viihtyisissä tiloissa.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto