Hyppää pääsisältöön

Zero Nine levytti Englannissa

Varhaisen kotimaisen heavyn kärkiyhtye äänitti vuonna 1982 albumin Deep Purple -legenda Ian Gillanin komennossa. Levynteko ulkomailla oli tuohon aikaan merkkitapaus.

Zero Nine ei alunperin syntynyt tuottamaan heviä. "Tehtiin biisejä, ja niistä tuli heviä", laulaja Kepa Salmirinne kuvaa bändin kehitysvaiheita.

Ian Gillanin käydessä Suomessa hänelle luovutettiin kuusamolaisyhtyeen esikois-lp. Vajaan puolen vuoden päästä Gillan soitti levy-yhtiöön ja ilmoitti olevansa valmis tuottamaan bändin kakkoslevyn Blank Verse.

Käytännössä tuottaja "lähinnä tarkkaili, auttoi sanoituksissa ja piti huolta, ettei laulu ole pielessä". Samat soundit olisi voinut saada aikaan Suomessakin, erona oli lähinnä uuden ympäristön voimallinen vaikutus, Salmirinne sanoo.

Imperiumi.net -nettilehden haastattelussa vuonna 2004 hän muistelee: "Meidän uran alkuvaihe on täynnä paljon hämmennystä ja uskomatonta tunnelmaa. Me oltiin puoli vuotta aikaisemmin aloitettu levyttävän bändin ura, ja sitten törötetään Gillanin studiossa. Blank Versella meillä oli sävellyspuolella aika kiire ja se jäi sitten ehkä hieman keskeneräiseksi."

Salmirinne on jälkikäteen kertonut myös, että Gillanin hoiti tuottajanvirkaansa etupäässä studion lähellä sijainneen pubin viihtyisissä tiloissa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto