Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Aleksitymia

"Mistä aleksitymia mahdollisesti johtuu, tai miten aleksityymikoksi tullaan? Mitkä tekijät, olosuhteet, tai mahdolliset perintötekijät vaikuttavat aleksitymian syntymiseen? Ja voiko aleksitymian syntymistä välttää?"

Yksiselitteistä vastausta on mahdoton antaa. Aleksitymialla tarkoitetaan vaikeutta tai kyvyttömyyttä pukea tunteita sanoiksi. Joko taitoa ei ole tai se on esimerkiksi masennuksen takia estynyt. Ei osata sanoin kuvailla miltä tuntuu. Ajatellaan että kyseessä saattaa olla aivojen rakenteellinen herkkyys tai alttius olemassa, mutta varmaankin myös vaikkapa varhaislapsuuden vuorovaikutusverkostot vaikuttavat. Aleksitymia liittyy myös masennukseen, joka estää tunteiden ilmaisua. Jos ongelma johtuu masennuksesta, masennuksen hyvä hoito helpottaa myös aleksitymiaa. Muussa tapauksessa aleksitymiassa on kyse enemmänkin ominaisuudesta, jota on hankalampi muuttaa. Tunteiden ilmaisemisen harjoittelu voi silti auttaa.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 16.11.2015