Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Aspartaamin haittavaikutukset

"Minä tykkään käyttää sokerittomia tuotteita, mutta olen kuullut, että niissä käytetty aspartaami olisi terveydelle haitallista. Onko siitä mitään haittaa?"

Maailmalla liikkuu kaikenlaisia puheita aspartaamin vaarallisuudesta, mutta ei niistä ole mitään tieteellistä näyttöä. Aspartaamihan (E951) on erittäin vähän energiaa sisältävä keinotekoinen makeutusaine, joka koostuu kahdesta elimistössä tavallisesti esiintyvästä aminohaposta, asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista. Aminohapot ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat proteiinien rakennusaineita. Aspartaami on 100 -200 kertaa makeampi kuin tavallinen sokeri, joten jo hyvin pienellä määrällä aspartaamia saadaan tuotteet makeutettua. Aspartaamin käytöstä on määritelty turvaraja, jonka mukaan aspartaamia on turvallista nauttia noin 40 mg painokiloa kohden päivässä. Tämä tarkoittaa sitä, että 60-kiloinen henkilö voisi nauttia esimerkiksi neljä litraa pelkästään aspartaamilla makeutettua juomaa päivässä. Tokihan aspartaamia on muissakin tuotteissa kuin pelkästään juomissa, joten kannattaa tarkkailla jonkin verran tuoteselosteita. Aspartaamia sisältävissä tuotteissa pitää olla merkintä "sisältää fenyylialaniinin lähteen". Kyseinen merkintä on varoituksena PKU-tautia sairastaville henkilöille. PKU-tauti eli fenyyliketonuria on Suomessa erittäin harvinainen aineenvaihduntasairaus, jossa pitää noudatetaan tarkkaa ruokavaliota, joista on poistettu muun muassa fenyylialaniinia sisältävät soija sekä naudan liha ja maksa.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila