Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Bakerin kysta

"Olen 25-vuotias nuori mies ja minua askarruttaa lääkärin tekemä diagnoosi Bakerin kystasta. Onko se haitallinen ja jos on niin mitä sille voi tehdä?"

Bakerin kysta on polvitaipeessa oleva nestepussi, joka on yhteydessä nivelonteloon. Se tuntuu kyhmynä ja haittaa polven taittamista ja siinä voi tuntua painekipua. Vanhemmilla ihmisillä Bakerin kysta on tavallisesti nivelrikon merkki, nivelnestettä tulee ylenpalttisesti ja kysta pullistuu. 25-vuotiaalla nuorella miehellä saattaa puolestaan olla jokin vamma tai niveltulehdus, joka aiheuttaa nestelisän polvitaipeessa. Ensin täytyy siis selvittää kystan syy ja voidaanko sitä kystan aiheuttajaa hoitaa. Itse kysta voidaan tyhjentää neulalla ja ruiskulla sekä lääkitä sitä kortisonilla. Olennaista on kuitenkin miettiä mikä on kystan aiheuttaja siellä polvinivelessä. Kysta ei sinällään ole vaarallinen, se saattaa joskus puhjeta ja neste valua pohkeeseen muistuttaen syvää laskimotukosta. Jalka voi olla kivulias 2-3 viikkoa, muuten se ei ole vaarallinen.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015