Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Deodorantti

"Mikä ero on deodorantilla ja antiperspirantilla - onko jompaakumpaa turvallisempi käyttää? Voiko jotenkin selvittää, mikä deodorantissa oleva aine aiheuttaa kainalon ärsytystä, ettei tulisi ostettua turhaan tuotteita, jotka eivät sovi itselle? Olen lukenut myös, että deodorantin käyttö saattaa aiheuttaa rintasyöpää. Pitääkö tällainen tieto paikkansa?"

Deodorantin vaikuttavat aineet ovat bakteereja tappavia kemikaaleja ja antiperspirantin vaikutus perustuu puolestaan alumiinisuoloihin, jotka tukkivat hikitiehyitä ja näin estävät hien muodostumista. Yleisesti ottaen kumpikaan tuotteista ei ole vaarallinen eli jos jotain ilmenee, niin kyse on luultavasti ihan tällaisesta paikallisesta ärsytyksestä. Ärsytystä voi aiheuttaa aika moni seikka. Esimerkiksi hajusteet, säilöntäaineet - kuten alkoholi, antibakteeriset aineet ja antiperspiranttien sisältämät alumiinisuolat. Jos useat tuotteet aiheuttavat ärsytystä, niin kannattaa ottaa asia puheeksi lääkärillä ja harkita ihan allergiatestejä. Testauksen jälkeen voi helposti tuoteselosteesta varmistaa dödön sopivuuden itselleen.

Sitten vielä rintasyövän ja deodorantin käytön yhteydestä: esimerkiksi Yhdysvalloissa on pari vuotta sitten tehty aiheesta laaja tutkimus, jonka tuloksissa ei löydetty yhteyttä rintasyöpään. Eli ihan turvallisin mielin voi deodoranttia suihkutella kainaloon vastaisuudessakin.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 14.1.2016