Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Erikoinen huimaus

"Joskus minulla esiintyy aivan omalaatuista, eräänlaista huimausta. Kun katson jotain, (esimerkiksi esinettä), se suurenee ja tuntuu että esine tulisi lähemmäs. Television tekstitkin näyttävät kohtuuttoman suurilta välillä. Tähän ei liity kipua ollenkaan eikä vaiva kestä yleensä kuin hetken. Minulla on joskus kolmoishermosärkyä, eikä minulla ole lääkitystä siihen, joten voisiko tämä näköoire johtua siitä? Vaiva ei esiinny kolmoishermosäryn kanssa koskaan yhtä aikaa."

Tuskinpa oireet liittyvät kolmoishermosärkyyn. Tällaisesta satunnaisesta aistimushäiriöstä tulee mieleen ohimolohkon sähköpurkaus, siis tietynlainen epilepsia. Kysymyksen perusteella asiaa ei tietenkään voi selvittää, vaan tarvitaan aika neurologille ja EEG-tutkimus. Myös kasvaimen mahdollisuus pitää selvittää. Jos kyseessä on epilepsia, vaiva hoidetaan lääkityksellä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.2.2016