Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Fibromyalgia

"Olen 33-vuotias nainen. Voiko fibromyalgia periytyä ja miten sitä hoidetaan?"

Fibromyalgian diagnoosikriteerit ovat olemassa: Se on krooninen kiputila, johon liittyy laaja-alainen kipu vartalon molemmilla puolin, ylä- ja alapuolella ja vähintään 11 18:sta määritellystä kipupisteestä on positiivisia. Oireita ovat yleinen kivuliaisuus, fyysinen uupumus ja voimattomuus ja uni joka ei virkistä. Potilas ei siedä saunan löylyä, hänellä on toiminnallisia mahaoireita, kipuja, sydäntuntemuksia, puutumisia, turvotuksen tunnetta, masennusta ja ahdistusta. Fibrymyalgia ei nosta senkkaa, ei näy laboratoriokokeissa, ei tuhoa kudosta vaan syy on epävarma.

Periytyvyyttä ei käsittääkseni ole tutkittu, mutta joskus olen kuullut, että fibromyalgiapotilaan suvussa on ollut muitakin vaivasta kärsiviä, mutta sen tarkempaa en osaa sanoa. Hoito on ongelmallinen, koska varsinaista parantavaa hoitoa ei ole. Aluksi täytyy tehdä diagnoosi, jotta epävarmuudesta päästään. Diagnoosin tekemiseen tarvitaan reumalääkäriä tai fysiatria. Liikunta auttaa ja sanotaan, että jokaisella potilaalla pitäisi olla oma kuntosuunnitelma. Lääkehoitona käytetään valmisteita, jotka nostavat kipukynnystä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 17.11.2015