Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Hormonihoito ja unettomuus

"Olen 56-vuotias. Syön keltarauhashormonia ja käytän estrogeenivoidetta. Onko näillä merkitystä unen laatuun? Voiko valmisteet olla syynä unettomuuteen vai onko kysymys vaihdevuosien oireista?"

Unihäiriöt ovat tosiaan yksi tyypillisimmistä vaihdevuosioireista. Ne aiheuttavat päiväväsymystä, suorituskyvyn heikkenemistä ja mielialaoireita - eli mistään ihan pikkujutusta ei todellakaan ole kysymys. Hormonivalmisteet tuskin ovat syynä unettomuuteen, sen sijaan kysyjän käyttämä estrogeenin annos saattaa olla liian pieni. Tutkimusten mukaan estrogeenin on nimittäin todettu sekä yksinään että yhdistettynä keltarauhashormoniin olevan paras lääke vaihdevuosi-ikäisten naisten unettomuuteen. Unettomuuden hoitoon löytyy tietysti myös hyviä kotikonsteja: viileä ja rauhallinen makuuhuone, hyvä sänky, kunnollinen tyyny, pimennysverhot kesällä ja kahvin välttäminen ilta-aikaan. Kävelylenkki tai muu liikunta illansuussa, mutta ei liian myöhään illalla, rentouttaa ja vaikuttaa näin suotuisasti uneen.

Naistentautien erikoislääkäri Anneli Pouta

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 26.11.2015