Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Influenssarokotus

"Jos ottaa vuosittain influenssarokotteen, niin voiko teho kyseisellä rokotteella hävitä, kun henkilö tulee ns. kohderyhmään eli vanhaksi? Häviääkö teho rokotuksesta, jos sitä ottaa kymmeninä vuosina peräkkäin? Onko influenssarokotuksella myös haittoja, kun yleensä puhutaan vain eduista?"

Rokote sisältää yhdistelmän eri viruskantojen A ja B pinta-aineita, valinta tehdään vuosittain. Rokotteen vasta-aineet häviävät melko pian, joten mitään "neutraloivia" vasta-aineita ei jää elimistöön, jotka hävittäisivät seuraavan vuoden rokotteen tehon. Siksi voidaan sanoa, ettei rokotteen teho vuosien saatossa heikkene.
Tavallisia, paikallisia rokotusreaktioita kummempia haittoja ei influenssarokotteella ole.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 27.11.2015