Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Iskias

"Mistä iskias johtuu, miten siltä voi välttyä ja miten se parannetaan?"

Selkärangan nikamien välissä on välilevy, joka koostuu vahvemmasta kuorikerroksesta ja sisällä olevasta hieman hyytelömäisestä aineesta. Joskus tämä kuorikerros repeää, jolloin hyytelömäistä sisältöä pääsee pullistumaan. Jos pullistuma tulee iskiashermon kulkureitille ja painaa sitä tai tulehduttaa sen, syntyy hermosärkyä, joka säteilee jalkaan ja sitä sanotaan iskiakseksi. Hoito on aika ongelmallista. Alussa kipu on usein hyvin ankaraa, jolloin tarvitaan hyvää kivunhoitoa. Se on vaikeaa, koska iskiaskipu on vastustuskykyinen miltei kaikille lääkkeille.

Kun kipu hellittää, voidaan käynnistää tietynlaisia fysioterapeuttisia hoitoja. Monesti iskias rauhoittuu myös ihan itsestään, mutta siihen voi mennä viikkoja. Vaivan välttämiseen ei ole varsinaisesti mitään keinoa, sillä varmasti ei tiedetä mikä aiheuttaa välilevyn kuorikerroksen repeämisen ja pullistuman tai välilevytyrän, kuten sitä myös kutsutaan. Mahdollista on, että usein toistuvat pienet traumat, jotka syntyvät tietynlaisista kuormitetuista kiertoliikkeistä, nostoliikkeistä tai urheilulajeista, haurastuttaisivat hiljalleen välilevyä. Sitten jokin tietty liike laukaisee sen, että välilevyn sisältö pääsee pullistumaan. Onneksi vain pieni osa iskiastapauksista leikataan, sillä pitkäaikaistulokset eivät ole niin hyviä kuin odotettaisiin. Eli välilevytyriä saattaa syntyä ylä- tai alapuolisiin nikamanväleihin ja kipuja voi tulla leikkauksesta huolimatta. Selkävammat uusiutuvat helposti.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.12.2015