Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Kilpirauhasen liikatoiminta

"Minulla todettiin muutama vuosi sitten kilpirauhasen liikatoiminta, joka hoidettiin asianmukaisesti. Sopivan tyroksiiniannoksen löydyttyä olen elänyt normaalia elämää. Liikatoiminnan oireet ovat nyt kuitenkin tulleet melko pahoina takaisin. Mitä tehdä?"

Hoitona on varmaankin käytetty radiojodihoitoa, mikä tuhoaa potilaan oman kilpirauhastoiminnan kokonaan. Nyt vaikuttaisi siltä, että kilpirauhashormonin korvaushoito eli tyroksiiniannos on liian suuri. Ensimmäiseksi suosittelisin laboratoriotutkimuksiin menemistä, missä tarkistetaan TSK-arvo. Tällä tavalla selviää pitääkö tyroksiiniannosta muuttaa. Kilpirauhashormoni säätelee aineenvaihduntaa ja jos sitä on elimistössä liikaa, alkavat kaikki elintoiminnot kiihtymään. Tästä voi seurata esimerkiksi väsymystä, lihasheikkoutta, hikoilua, laihtumista ja hermostuneisuutta. Joskus ainoana oireena voi olla myös sydämen rytmihäiriö, mikä johdattaa kilpirauhasen liikatoiminnan jäljille.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila