Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet

"Oireita ovat muun muassa hiusten lähtö, väsymys, särky silmissä ja palelu. Mistä oireet johtuvat? Olen 22-vuotias."

Tässä voi olla useita vaihtoehtoja, aina ei nimittäin oireiden perusteella voi ihan suoraan tietää mistä on kyse. Yksi tällainen on esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta. Aina ei todellakaan oireitten perusteella huomata, että sen toiminta on hiipumassa, vaan vasta laboratoriokoe osoittaa mistä on kyse. Nuorella naisella ainoa oire voi olla se, että ei tule raskaaksi, vanhuksella oireena voi olla eteisvärinä-rytmihäiriö. Kilpirauhanen on tärkeä aineenvaihdunnan säätelijä. Se sijaitsee kaulalla ja sen vajaatoiminta selviää verikokeilla. TSH-niminen verikoe on hyvä ja tarvittaessa mitataan vielä kilpirauhashormoni. Kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole harvinaista nuorellakaan, joten kannattaa käydä verikokeissa.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila