Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

"Olen 60-vuotias nainen. Minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta kolme vuotta sitten ja sain siihen lääkityksen. Arvot ovat normalisoituneet, mutta silti oireet jatkuvat. Mistä tämä johtuu? Rasitusta en kestä, jopa siivotessa täytyy levähtää välillä ja muutenkin on hutera olo. Yritän kyllä ulkoilla ja hoitaa itseäni mutta turhaudun kun mikään ei auta. Liikkeetkin ovat hidastuneet aika paljon."

Oletan, että muut mahdolliset syyt on poissuljettu. Muita syitä voivat olla esimerkiksi anemia ja sydämen vajaatoiminta.Kaikesta huolimatta joskus käy näin; arvot ovat kohdallaan, mutta vointi ei. Tässä auttaa joskus se, että kilpirauhaslääkettä lisätään niin, että ollaan aivan liikatoiminnan rajalla. Tätä ei kuitenkaan missään tapauksessa pidä mennä tekemään omin päin, vaan jutella asiasta ensin lääkärin kanssa. Yleisesti ottaen tärkeää kilpirauhasvaivoissa on se, että arvoja tarkkaillaan. Aluksihan verikokeessa pitää käydä useamminkin, että vointi ja arvot saadaan kohdalleen. Kun vointi pysyy hyvänä, niin hyvä tapa on ottaa verikoe vuosittain.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila