Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Kutiava luomi

"Minulla on käsivarressani suurehko luomi, joka on läpimitaltaan vajaa puoli senttiä. Luomi on alkanut kutista kesän jäljiltä ja olen huomaamattani raapinut sitä muutaman kerran. Raapimisen jälkeen luomesta on tullut verta. Voiko kyseessä olla melanooma, kuinka tulisi toimia?"

Luomi kannattaa poistattaa. Jos luomi alkaa muuttua; jotenkin vain tuntua, punoittaa tai kutista tai siitä vuotaa verta, niin silloin luomi tulee poistaa. Ihosyöpä, varsinkin melanooma on hankala vastus ja siksi olisi tärkeää, että kaikki tuntisivat omat luomensa ja osaisivat reagoida oikein muutoksiin. Luomien tarkkailuun on kehitetty myös tällainen VARO!-muistisääntö:

V = VÄRI

Hyvälaatuiset pigmenttiluomet ovat tasavärisiä. Luomen monivärisyys tai värin muutos viittaavat pahanlaatuisuuteen.

A = ALUE

Hyvälaatuisen pigmenttiluomen halkaisija on yleensä pienempi kuin lyijykynän poikkileikkaus (6 mm). Iho melanooma on useimmiten suurempi ja sen pinta-ala kasvaa asteittain.

R = REUNA

Tavalliset luomet ovat tarkkarajaisia, pehmeitä, pyöreitä tai ovaalireunaisia. Luomen reunan epätarkkarajaisuus, suttuisuus ja polveilevuus viittaavat pahanlaatuisuuteen.

O = OSAT

Tavalliset luomet ovat pyöreitä ja symmetrisiä eli jos luomen keskelle vetää viivan, molemmat puoliskot näyttävät samanlaisilta. Luomen osien epäsymmetrisyys viittaa pahanlaatuisuuteen: puoliskoiksi jaetut osat eivät ole toistensa peilikuvia.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.12.2015