Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Lääkkeet ja raskaus

"Haluan tietää, miten CLOMIFEN -lääkkeen käyttö alkuraskauden aikana vaikuttaa sikiöön?"

Klomifeeniä käytetään naisella lähinnä munasolujen tuottamiseksi esimerkiksi koeputkihedelmöitystä suunniteltaessa ja miehillä se lisää siittiöitä. Kumpikaan ei saa käyttää kyseistä lääkettä jos nainen on raskaana tai epäilee olevansa raskaana. Lääke voi aiheuttaa kehityshäiriöitä. Etenkin silmät ovat vaarassa. Ylipäätään raskauden aikana kannattaa olla varovainen lääkkeiden suhteen, erityisesti reseptilääkkeiden. Raskausmahdollisuus pitää mainita hoitavalle lääkärille.Yksi uusi havainto on, että tavalliset särkylääkkeet voivat lisätä alkuvaiheen keskenmenoja, ja se on hyvä muistaa, jos haluaa raskaaksi.

"Voiko 10 mg Propal-lääkettä käyttää raskauden aikana? Tarvitsen sitä noin viitenä päivänä viikossa yhden tai joskus harvoin kaksi tablettia."

Propral on betasalpaaja, jota periaatteessa voisi käyttää raskauden aikana verenpaineen hoitoon, mutta koska parempia lääkkeitäkin on, ei sitä siihen käytetä. Sillä ei ole siis havaittu olevan mitään haittavaikutuksia sikiöön ja koska annos on noin pieni, niin ei sen käytössä pitäisi olla mitään ongelmaa.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 27.11.2015