Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Lääkkeet veressä ja raskaus

"Kuinka kauan lääkkeiden häviäminen elimistöstä kestää. Harkitsen raskautta, mutta Tenox- ja Diapamlääkitys mietityttää. Kauanko pitää olla ilman lääkkeitä, ennen kuin raskautta uskaltaa harkita? Ja pitäisikö käydä vaikka virtsatestissä, jotta asia selviäisi?"

On hyvä että lääkitysasioita pohditaan ennen raskautta ja turvallisuus on aina lääkehoidon kulmakivi raskauden aikanakin. Tenox ja Diapam ovat lääkkeinä sisaruksia, samaa perhettä. Tenoxia käytetään lähinnä unilääkkeenä ja se häipyy elimistöstä vuorokauden sisällä. Diapam on ahdistukseen käytetty lääke ja sen vaikutus kestää elimistössä pitkään, varsinkin jos sitä käyttää pitempään, jopa parin viikon ajan lääkityksen lopettamisesta. Diapam läpäisee istukan ja vaikuttaa siis sikiössäkin, mutta jos pystyy lopettamaan heti kun raskaustesti näyttää plussaa, ei vaaraa pitäisi olla. Virtsa- tai muita testejä ei asian varmistamiseksi tarvita.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 30.11.2015