Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Laukauksen äänen vaikutus sikiöön

"Olen raskaana ja harrastan metsästystä ja ampumaharjoittelua radalla. Raskauteni on edennyt viikolle 22 ja olenkin nyt huolestunut sikiön kuulosta. Voiko sikiön kuulo vaurioitua laukauksesta lähtevästä kovasta äänestä? Pitäisikö minun luopua harrastuksestani raskauden loppuajaksi?"

Kyllä tuosta harrastuksesta kannattaisi luopua raskauden ajaksi. Kohtu ei ole kovin hyvä äänieriste ja ääniaallot sekä meluaallot pääsevät sikiön kuuloelimeen eli simpukkaan ja sikiön kuulo voi vaurioitua. Raskauden aikana esimerkiksi melutyön kanssa pitää olla suunnitelmallinen ja tarkka. Vaikka sikiön kuulo ei laukauksien vaikutuksesta kärsisikään, kannattaa harrastus jättää varmuuden vuoksi.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 8.12.2015