Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Lisääntyneet luomet iholla

"Mulle on tullut viime vuosina paljon pieniä luomia ympäri kehoa. Mistähän ne johtuu ja onko ne vaarallisia? Ja minkälaisia luomia pitäisi mennä näyttämään lääkärille?"

Hyvin usein pienet, lisääntyvät luomet ovat hyvän laatuisia pigmenttiluomia, joita vain jostain syystä tulee. Vanhemmilla ihmisillä lisääntyvät luomet ovat yleisesti rasvaluomia, jotka voidaan lääkärin vastaanotolla poistaa rengasveitsen avulla. Luomia kannattaa näyttää lääkärille, jos ne vuotavat verta, niiden koko tai väri muuttuu, luomet kutiavat, ne ovat kämmenessä, jalkapohjassa tai sukuelimissä tai jos ne ovat päivittäin alttiina ärsytykselle tai hankaukselle. Melanooman tunnistamiseen on olemassa neljän kohdan VARO! -muistisääntö, jossa V tarkoittaa väriä. Eli jos luomen väri on eri kohdissa erilainen, voi se viestittää melanoomasta. A tarkoittaa aluetta eli yli 0,6 cm:n luomet ovat jo niin isoja, että ne kannattaisi tarkistuttaa lääkärillä. R eli reuna kertoo siitä, että melanooman reunat eivät ole tarkkarajaiset kuten normaaleissa hyvän laatuisissa luomissa vaan ne ikään kuin liukuvat ympäröivään ihoon. Viimeisenä muistisääntönä on O eli osat, mikä kertoo siitä, että melanooma on epäsymmetrinen. Jos hyvän laatuinen luomi puolitetaan keskeltä kahtia, näyttävät puolikkaat samanlaisilta. Melanoomassa näin ei ole. Suurempien luomien ja melanooman leikkaukseen tarvitaan sitten jo kirurgisia toimenpiteitä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.12.2015