Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Lisääntyneet luomet iholla

"Mulle on tullut viime vuosina paljon pieniä luomia ympäri kehoa. Mistähän ne johtuu ja onko ne vaarallisia? Ja minkälaisia luomia pitäisi mennä näyttämään lääkärille?"

Hyvin usein pienet, lisääntyvät luomet ovat hyvän laatuisia pigmenttiluomia, joita vain jostain syystä tulee. Vanhemmilla ihmisillä lisääntyvät luomet ovat yleisesti rasvaluomia, jotka voidaan lääkärin vastaanotolla poistaa rengasveitsen avulla. Luomia kannattaa näyttää lääkärille, jos ne vuotavat verta, niiden koko tai väri muuttuu, luomet kutiavat, ne ovat kämmenessä, jalkapohjassa tai sukuelimissä tai jos ne ovat päivittäin alttiina ärsytykselle tai hankaukselle. Melanooman tunnistamiseen on olemassa neljän kohdan VARO! -muistisääntö, jossa V tarkoittaa väriä. Eli jos luomen väri on eri kohdissa erilainen, voi se viestittää melanoomasta. A tarkoittaa aluetta eli yli 0,6 cm:n luomet ovat jo niin isoja, että ne kannattaisi tarkistuttaa lääkärillä. R eli reuna kertoo siitä, että melanooman reunat eivät ole tarkkarajaiset kuten normaaleissa hyvän laatuisissa luomissa vaan ne ikään kuin liukuvat ympäröivään ihoon. Viimeisenä muistisääntönä on O eli osat, mikä kertoo siitä, että melanooma on epäsymmetrinen. Jos hyvän laatuinen luomi puolitetaan keskeltä kahtia, näyttävät puolikkaat samanlaisilta. Melanoomassa näin ei ole. Suurempien luomien ja melanooman leikkaukseen tarvitaan sitten jo kirurgisia toimenpiteitä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.12.2015

 • Akuutin kysely: Riitelevät lapset latistavat lomafiiliksen

  Kesälomassa ärsyttävät eniten riitelevät lapset.

  Ihana, kamala kesäloma! Vaikka lomaa usein odotetaan kuin kuuta nousevaa, saattaa se myös kuormittaa ja nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Akuutin kyselyn mukaan suomalaisia ärsyttävät lomailussa eniten riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.