Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Lonkkaleikkaus

"70-vuotiaalla äidilläni on nivelrikko ja leikkaus edessä. Minkä tyyppisestä operaatiosta lonkkaleikkauksessa on kyse?"

Nivelrikossa reisiluun pää ja lantion lonkkamaljakko kuluvat, jolloin nivelpinnat häviävät ja luut hankaavat toisiaan vasten. Tämä aiheuttaa tulehdusta, kipua, liikerajoituksia ja invaliditeettia. Leikkauksessa kuluneet osat vaihdetaan uusiin. Kyseessä on iso leikkaus ja jatkokuntoutus on erittäin tärkeää. Nivelrikko ei ole tapaturma, mutta lonkkamurtuma on. Näitä lonkkamurtumia on noin 8000 vuodessa eli hurja määrä. Jokaisen dementiapotilaan ja vanhuksen olisi hyvä käyttää murtumilta suojaavia lonkkahousuja, niin miesten kuin naistenkin. Murtumien ehkäisyssä tulisi lisäksi kiinnittää huomiota ympäristön turvallisuuteen, mattojen sijaintiin, portaisiin.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015