Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Mahan ääntely

"Mistä johtuu, kun ruokailun jälkeen maha alkaa äännellä ja kurista. Olen vuosi sitten käynyt helico-bakteerin häätöhoidon, maha ei äännellyt pari kuukautta hoidon jälkeen pahemmin, mutta nyt se on taas ruvennut. Myös illalla maha ääntelee ja kehittää ilmaa. Se tahtoo häiritä unta."

Ääni sinänsä syntyy suolen pumppaavasta liikkeestä ja kaasusta, jota suolen sisällä on. Ne joilla on laktoosi-intoleranssi tietävät hyvin mistä tässä on kyse. Joillakin saattaa olla voimakas gastro-koolinen refleksi eli kun mahalaukku täyttyy, niin suolen toiminta vilkastuu tai tulee voimakas ulostamistarve. Monet pettyvät kun helikobakteeri saadaan häädettyä, mutta oireet eivät välttämättä lopukaan eikä maha rauhoitu. Silti se häädetään, jos se todetaan. Todennäköisesti tässä tapauksessa diagnoosina on ollut ärtyvä suoli tai ärtynyt paksusuoli. Se ainakin selittäisi nämä ääntelyoireet, kivut ja ajoittaisen ummetuksen, jopa ripulin. Tähän vaivaan ei ole olemassa mitään erityistä hoitoa, vaan potilaan oma osuus on hyvin tärkeä: ruokavalio täytyy valita huolellisesti.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 2.2.2016