Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Maitoallergia

"Jos lapsellani todetaan maitoallergia, voinko silti jatkaa imettämistä, jos luovun itse maitotuotteista? Mistä maitoallergian voi tunnistaa?"

Noin kolme prosenttia lapsista on allergisia lehmänmaidolle. Tämä on useimmiten aivan pienten lasten ongelma, kouluikäisten ja aikuisten laktoosi-intoleranssi ei ole allergiaa. Tavallisimpia maitoallergian oireita ovat atooppinen ihottuma ja ripuli, harvinaisempia ummetus, oksentelu, itkuisuus ja huono painonnousu. Imetystä kannattaa ilman muuta jatkaa ja useimpien maitoallergikkojen imettävät äidit voivat käyttää myös maitotuotteita, rintamaitoon kulkeutuvan maitoproteiinin määrä on kuitenkin pieni. Jos kuitenkin äidin maitotuotteiden käyttö lisää lapsen oireita, äiti voi joutua niistä luopumaan. Imetystä voi silti jatkaa. Vain erittäin vaikeissa tilanteissa lapsen ruokavalio voi olla helpompi hallita kuin äidin ja imetyksestä luopuminen voi selkiyttää tilannetta. Asia selviää kokeilemalla.

Lastentautien erikoislääkäri Marjo Renko