Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Merilevä (jodi) ja kilpirauhanen

"Olen kuullut, että kilpirauhaspotilas ei saisi käyttää merilevävalmistetta. Miksi ei?"

Jodi hakeutuu kilpirauhaseen, jossa se mahdollistaa kilpirauhashormonin tuotannon. Suomessa ei esiinny jodin puutetta, eikä ylimääräisen jodin käytölle ei ole mitään järkevää syytä. Suuri annos jodia lamauttaa kilpirauhasen, eikä sitä siksi voi kilpirauhaslääkettä käyttävälle suositella. Tosin koko merileväuutteen nauttimisien järkevyyttä kannattaa miettiä. Jotkin liikahappoisuuslääkkeet, rautavalmisteet ja lääkkeet heikentävät kilpirauhaslääkkeen imeytymistä, joten ne otettava huomioon.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

 • Akuutin kysely: Riitelevät lapset latistavat lomafiiliksen

  Kesälomassa ärsyttävät eniten riitelevät lapset.

  Ihana, kamala kesäloma! Vaikka lomaa usein odotetaan kuin kuuta nousevaa, saattaa se myös kuormittaa ja nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Akuutin kyselyn mukaan suomalaisia ärsyttävät lomailussa eniten riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.