Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Merilevä (jodi) ja kilpirauhanen

"Olen kuullut, että kilpirauhaspotilas ei saisi käyttää merilevävalmistetta. Miksi ei?"

Jodi hakeutuu kilpirauhaseen, jossa se mahdollistaa kilpirauhashormonin tuotannon. Suomessa ei esiinny jodin puutetta, eikä ylimääräisen jodin käytölle ei ole mitään järkevää syytä. Suuri annos jodia lamauttaa kilpirauhasen, eikä sitä siksi voi kilpirauhaslääkettä käyttävälle suositella. Tosin koko merileväuutteen nauttimisien järkevyyttä kannattaa miettiä. Jotkin liikahappoisuuslääkkeet, rautavalmisteet ja lääkkeet heikentävät kilpirauhaslääkkeen imeytymistä, joten ne otettava huomioon.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila