Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Munuaisen ja munuaisaltaan tulehdus

"Kärsin usein toistuvista virtsatietulehduksista. Olen kuullut, että tulehdus voi huomaamattomana levitä myös munuaisiin sekä munuaisaltaaseen ja olla jopa hengenvaarallinen. Pitääkö tämä tieto paikkansa?"

Tieto pitää paikkaansa. Ärhäkkä bakteeri voi nousta munuaisiin ja lisääntyä siellä. Bakteeri voi päästä munuaisiin myös, jos virtsan kulussa virtsajohtimessa on häiriö. Jos potilas on hyväkuntoinen, munuaisiin noussut tulehdus voidaan hoitaa tablettikuurilla kotona, mutta muuten sairaalassa. Toistuvassa munuaistasolle nousevassa tulehduksessa virtsatiet tutkitaan sitten tarkemmin. Nuorilla naisilla tulehdus on ehkä helpompi hoksata, oireina on kuumetta ja virtsaoireita. Vanhuksella oireena voi olla ainoastaan se, että yleiskunto laskee ja tällöin pitäisi jo hakeutua lääkäriin. Mikäli tablettihoito ei auta, täytyy tulehdus hoitaa suonensisäisellä antibiootilla. Virtsa- ja veriviljelyillä pyritään hankalissa tapauksissa selvittämään mikä bakteeri elimistössä jyllää ja mikä lääke siihen parhaiten purisi.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila