Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Nivelreuma

"Miten nivelreuma oireilee? Niveliäni on särkenyt jo parin viikon ajan ja työkaveri tuli valittelujeni lomassa tuon taudin maininneeksi. Kuka siihen sairastuu ja miten sairaus todetaan?"

Nivelreumaa on erilaisia. Lapsuudessa on nivelreuman eri tyyppejä, aikuisilla on selkärankareumaa ja tavallista nivelreumaa. Taudin kriteerit on yhteisesti sovittu ja ne pitää täyttyä ennen kuin aletaan puhua nivelreumasta. Olennaisinta on todeta niveltulehdus eli nivelen seutu on turvoksissa ja se aristaa. Tulehduksen on oltava potilaalla vähintään 6 viikkoa ennen kuin reumaa aletaan tutkia. Vähintään 4 kriteerin oheisesta listasta on oltava voimassa ennen kuin voidaan puhua nivelreumasta:

1. Aamujäykkyys
2. Artriitti (=niveltulehdus) kolmessa tai useammassa nivelessä
3. Käsien artriitti
4. Symmetrinen artriitti
5. Reumakyhmyt
6. Reumatekijä veressä
7. Röntgenmuutokset

Eli yksittäinen kriteeri, vaikkapa tuo veressä oleva reumatekijä ei anna yksiselitteisesti vastausta, onko tautia vai ei? Tavallisin nivelreuma on yleisintä noin 60-vuotiailla naisilla. Syytä tähän ei tarkkaan tiedetä, vaikkakin hormonaalisia syitä on epäilty. Tupakointi lisää riskiä sairastua nivelreumaan huomattavasti. Kysyjän tapauksessa kyse on varmaankin jostain muusta, joskushan esimerkiksi flunssan aikaan niveliä saattaa kolottaa. Tässä tapauksessa oireet ovat olleet vasta 2 viikkoa ja kuten aikaisemmin sanoin, vaaditaan vähintään kuuden viikon niveltulehdus, että kyse saattaisi olla reumasta. Aiheesta löytyy hyvää tietoa Reumaliiton sivuilta: http://www.reumaliitto.fi/.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 2.2.2016