Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Osteoporoosi ja selkärankareuma

"Sairastan selkärankareumaa ja nyt olkanivelissäni on alkanut tuntumaan sellaisia oireita, jotka olettaisin johtuvan osteporoosista. Minkälaista ruokavaliota minun tulisi noudattaa, koska en voi laktoosi-intoleranssin vuoksi syödä maitovalmisteita ja minkälaista lääkitystä suosittelette tällaisiin vaivoihin?"

Luuston terveyden kannalta ensiarvoisen tärkeä rakennusaine on kalsium, joko luontaisesti saatuna maitovalmisteista tai tabletteina. Myös D-vitamiini, rasvahapot ja luustoa kuormittava liikunta ovat tärkeitä niin osteoporoosin ennaltaehkäisyssä kuin hoidossakin. Lääkityksenä miehillä käytetään yleensä testosteronia tai osteoporoosin täsmälääkkeitä. Olkakipunne ei kuitenkaan välttämättä johdu osteoporoosista vaan se voi olla myös nivelrikko niveltulehduksen seurauksena.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 7.12.2015