Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Päänmuoto ja lapsen makuuttaminen

"Neljän kuukauden ikäisen tytöntyttöni takaraivo on littana. Neuvolatädin mukaan tuo johtuu siitä kun vauvaa makuutetaan paljon selällään. Ohjeeksi on annettu että nyt pitää makuuttaa lasta vain kyljellä ja mahallaan, koska jos pää ei muotoudu oikein niin aivot kasvaa suoraan ulospäin ja tästä aiheutuu epämuodostuneet kasvot ja silmien karsastusta. Tämä lausunto on saanut koko perhe paniikkiin. Onko tämmöinen kovinkin tavallista ja kuinka suurella todennäköisyydellä pään muoto ei normalisoidu?"

Paniikkiin ei ole syytä. Vuoden iässä vauvan pää on jo 90 prosenttia aikuisen pään koosta. Luut kasvavat erillisesti, saumat kapenevat ja viimein hitsautuvat kiinni. Totta on, että jos takaraivoon kohdistuu jatkuvasti pään voima alustaa vasten, se muotoilee kalloa niin että takaraivo jää littanaksi, eli syntyy niin sanottu brachycephalia. Tämä on kuitenkin lähinnä kosmeettinen haitta, eikä johda mihinkään aivojen kehityshäiriöihin tai karsastukseen. Vastalääkkeenä on antaa vauvan olla sen hereillä ollessa vatsallaan ja tosiaankin nukuttaa vaikka kyljellään.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila