Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Pallolaajennus

"Isäni on 75-vuotias, hän on tupakoinut koko ikänsä ja ylipainoakin on. Hänellä on ollut hengenahdistusta ja rintakipuja jo jonkin aikaa. Rasituskoe ja varjoainekuvaus on tehty ja näyttäisi siltä, että hänelle tehdään pallolaajennus, koska lääkitys ei tunnu auttavan. Huoli painaa minua ja haluaisin tietää toimenpiteestä ja riskeistä enemmän."

Isällä on todettu yksi tai jopa kolmekin tällaista tiukkaa ahtaumaa sepelvaltimoissa. Tukoksen vaara on niin suuri, että suonten avaaminen on tarpeen. Sydänlääkäri vie katetrin ahtaumaan ja laajentaa sen ja laittaa verkkoputken eli stentin pitämään suonta auki jatkossa. Toimenpide ei ole aivan riskitön: rytmihäiriöitä, infarkti, jopa pieni äkkikuoleman vaarakin on olemassa. Riskit ja hyödyt punnitaan tapauskohtaisesti tarkkaan ennen pallolaajennusta. Hoito ei suinkaan pääty tähän, vaan taistelu riskitekijöitä vastaan jatkuu loppuiän. Eli laihdutuskuuri kannattaa aloittaa ja lopettaa tupankanpoltto.


"Olen menossa pallolaajennukseen ja haluaisin nähdä millainen operaatio on?"

Vaivan taustalta löytyy sepelvaltimotauti. Sepelvaltimo ahtautuu, jolloin veren virtaus sydänlihakseen heikkenee. Kardiologi ujuttaa valtimoon katetrin, jonka jälkeen pallokatetri laajennetaan, jolloin myös ahtauma laajenee. Ahtauman uusiutumista voidaan ehkäistä suoneen asetettavan metalliverkon eli stentin avulla.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 11.1.2016