Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Pälvikalju

"Päänahkaani tulee muutaman vuoden välein kerralla muutamia, kahdesta viiteen senttimetriin leveitä kaljuja laikkuja. Myös silmäripset sekä kulmakarvat varisevat pois. Ajan myötä karvoitus taas vahvistuu ja tuuhenee, kunnes sama prosessi alkaa alusta. Mistä moinen saattaisi johtua? Ihoni on atooppinen."

Nykyisin ajatellaan, että pälvikalju johtuu autoimmuunihäiriöstä, jossa elimistö hyökkää tulehdussoluilla hiustuppiin ja synnyttää kaljuja laikkuja päähän. Yhtä oudosti tämä myös korjaantuu, karvatupet toipuvat ja hiukset lähtevät jälleen kasvamaan. Kyseisissä tapauksissa ennustus on erittäin vaikea eli ei osata sanoa, mitä kullekin alopeciasta kärsivälle tapahtuu. Kyseistä sairautta tutkitaan ja hoitokokeiluja on meneillään maailmalla paljon. Ajankohtaisimman tiedon saa Suomen Alopecia- ja vitiligopotilaat ry:stä, jonka yhteystietoja voi kysyä iholiitosta.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila