Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Paniikkihäiriö

"Minulla on ollut viisi vuotta paniikkihäiriö, missä hyvät ja huonommat jaksot vaihtelevat vuorotellen. Nyt haluaisin tietää paranenko koskaan ilman lääkitystä?"

Tilastollisesti noin kolmas osa paniikkihäiriöpotilaista paranee täysin, mutta isolle osalle jää joitakin oireita. Osalla paniikkihäiriö ei parane koskaan vaan se vaatii jatkuvaa hoitoa. Monesti tällaiset parantumattomat paniikkihäiriöt liittyvät läheisesti masennukseen. Olen sitä mieltä, että jokaisella paniikkihäiriöpotilaalla oireet ovat johdettavissa jonnekin menneisyyteen, jolloin paraneminen riippuu aina hoidon onnistumisesta. Paniikkihäiriön oireet ovat potilaiden mukaan kammottavia ja pelottavia. Yleensä oireet alkavat esimerkiksi rintakivuilla, johon sitten liittyy kumuloitumalla liuta muita oireita kuten hengenahdistusta, puutumista, vatsakipua ja lopulta paniikkikohtauksen saanut henkilö tuntee kuolevansa. Jo pelkkä kohtauksen saaminen on erittäin traumaattista ja hyvin usein ensimmäisen kohtauksen muistot heräävät jossain samanlaisessa tai -tyylisessä tilanteessa ja laukaisee tässä tilanteessa helposti uuden kohtauksen. Hoitamisessa on mielestäni tärkeää purkaa ensimmäisen kohtauksen tunnetiloja sekä hakea ensimmäiselle kohtaukselle syitä menneisyydestä. Yleisesti hoitona käytetään terapiaa tai terapian ja lääkehoidon yhdistämistä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 20.1.2016