Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Raskaus ja migreenilääkitys

"Onko mitään lääkettä, jota voi käyttää raskausaikana migreeniin? Sisko odottaa toista lastaan ja hänellä on aika usein migreenikohtauksia jotka tekevät hänestä miltei toimintakyvyttömän jopa useammaksi päiväksi. Ei kai sekään voi olla sikiölle hyväksi?"

Siitä, että migreenikohtauksesta olisi haittaa sikiölle, ei ole näyttöä. On totta, että täsmälääkkeet, triptaanit, ovat kiellettyjä, ja on vain muutama särkylääke jota saa käyttää, eikä niitäkään sitten enää loppuraskaudessa. Parasetamolia saa käyttää läpi raskauden. Muuta apua saattaa löytyä vaikka migreenipäiväkirjan pidosta, jossa eritellään edelsikö migreenikohtausta jokin tietty laukaiseva tekijä - vaikka jonkun suklaan, juuston, tai kahvin nauttiminen, oliko stressiä, sään muutoksia, kirkkaita välkevaloja tai muita. Hankala migreeni vaatii neurologin ja synnytyslääkärin yhteistyötä odottavan äidin hoidossa.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 27.11.2015