Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Sappikikivien leikkaamatta jättäminen

"Mtä tapahtuu, jos ei poistata todettuja ja vaivaavia sappikiviä. Asun ulkomailla, eikä leikkaus siellä oikein onnistu. Nyt kumminkin tuntuu poltetta kylkiluiden alapuolella keskellä vatsaa ja selässäkin, maha on turvoksissa ja on ilmavaivoja. Voisiko noita oireita itse jotenkin lieventää? Mitä tapahtuu, jos noita kiviä ei leikata?"

Vaikka sappikivet olisikin, eivät mahaoireet välttämättä johdu niistä. Kivut voivat johtua myös laktoosi-intoleranssista, mahahaavasta, keliakiasta, ärtyvästä suolesta ja niin edelleen. Tavallisesti sappikivet ovat viattomia, eivätkä aiheuta vakavia oireita. Lieviin oireisiin tepsii yleensä sappiystävällisen ruokavalion noudattaminen ja reseptillä saatava Litalgin-särkylääke.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 2.2.2016