Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Suola

"Ihminen tarvitsee suolaa vain pari-kolme grammaa päivässä. Miten se lasketaan elintarvikkeista kun toisessa lukee suolan ja toisessa natriumin määrä?"

Suola eli keittosuola sisältää natriumkloridia, joka on elintärkeä elektrolyytti, jota tarvitaan jokaisen solun ja solukalvojen toimintaan. Natriumia tarvitaan kuitenkin todella vähäinen määrä, koska elimistö menettää sitä vain häviävän pienen määrän päivässä. Nykyään päivittäinen suola-annos täyttyy hyvin nopeasti ja usein ylittyykin helposti. 2,5 g suolaa vastaa 1 g natriumia, joka on jo tarvittava määrä ja päivittäisen suola-annoksen ei tulisi olla enempää kuin 5 g suolaa eli 2 g natriumia. Jos suolaa saadaan jatkuvasti liikaa, verenpaine kohoaa. Terveyskeskuksissa ja aikuisneuvoloissa on saatavilla tietoa suolan käytöstä ja verenpaineesta. Esimerkiksi sydänliiton sivuilla (www.sydanliitto.fi) voi käydä tekemässä suolatestin. Itse asiassa ihminen ei tarvitsisi yhtään lisättyä suolaa, vaan tarvittavan määrän saa esimerkiksi lihasta.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.11.2015