Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Thyroxinin vaivat

"Sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa ja käytössä siihen on Thyroxin. Olo on kuitenkin varsin usein huono pää jotenkin tuppurainen ja usein myös kilpirauhasarvot ovat nakelleet lääkityksestä huolimatta. Koska vajaatoimintaan on myös olemassa muutama muukin lääke, minkä ihmeen takia Suomessa vain muutamat lääkärit suostuvat sitä määräämään?"

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleistä. Joskus se jää huomaamatta ja kestää kauan ennen kuin hoksataan tarkistaa kilpirauhastoiminta. Lisäksi kilpirauhasarvojen korjaaminen ulkopuolisella (synteettisellä) kilpirauhashormonilla (T4 eli levotyroksiini), ei kohenna kaikkien potilaiden vointia. Nämä potilaat ovat tietenkin pettyneitä ja etsivät selitystä ja kohennusta vointiinsa. Tässä tarkoitetaan varmaankin USA:laista tablettia nimeltä Armour Thyroid, joka on sian kilpirauhasesta tehty lääke, joka sisältää ei pelkästään tätä T4 hormonia (38µg) mutta myös toista kilpirauhasen tuottamaa hormonia T3 (9 µg). Jotkut ovat ehkä saaneet avun, kun lääkitys on vaihdettu Armour Thyroidiin, mutta erikoislääkärit eivät ole asialle lämmenneet, koska tieteellinen näyttö puoltaa vain Thyroxinia. Lisäksi Armour Thyroid on kymmenisen kertaa kalliimpaa.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 5.1.2016