Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Välilevyn pullistuma

"Minulla on ollut välilevyn pullistuma ja haluaisin neuvoja pullistuman uusiutumisen ehkäisemiseksi. Ajan työkseni taksia eli istun paljon ja joudun nostelemaan välillä painaviakin tavaroita."

Välilevyn pullistuma tulee yleensä lannerangan alaosaan. Tällöin välilevyn ulko-osa on rapistunut ja geelimäinen sisäosa pääsee pullistumaan ulos. Aika usein pullistuma painaa iskias-hermoon aiheuttaen erilaisia oireita. Akuutteja kiputiloja hoidetaan esimerkiksi kipuhoidolla, puudutuksilla ja kortisonilla. Akuuteissa tapauksissa tarvitaan myös erittäin hyvä hoitosuunnitelma. Yksi esimerkki hoidoista on myös McKenzie-terapia, jossa harjoituksilla pyritään parantamaan välilevyn sekä muiden pehmytkudosten ja rakenteen aineenvaihduntaa. Samalla kiinnitetään huomiota virheellisiin asentoihin sekä huonoon ryhtiin. Jossain tapauksissa voidaan joutua turvautumaan myös leikkaukseen, jos vaiva ei tunnu menevän ohi. Ennaltaehkäisyssä taukojumppa olisi todella hyvä keino. Yhtäjaksoisen istumisen voisi katkaista aina silloin tällöin pienellä jumpalla. Monet taksikuskit ovat hankkineet myös anatomisesti muotoillun istuimen, johon voi saada jonkinlaista korvausta myös KELA:lta.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 11.12.2015