Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Verenpaineen rajat

"Mitkä ovat normaalin ja matalan verenpaineen rajat?"

On sovittu, että normaalin verenpaineen raja on 140/90. Matala verenpaine on puolestaan aina yksilökohtainen juttu. Joillakin aivan terveillä ihmisillä verenpaine voi olla vaikka 100/60, tai hieman alempikin, eikä mitään oireita ole. Syytä huoleen ei tällöin ole. Aivan eri juttu on silloin, jos potilaalla on vaikka verenpainetta laskeva lääkitys. Matalassa verenpaineessa aivojen verenkierto voi hetkellisesti häiriintyä, tällöinpystyyn noustessa huimaa ja saattaa pyörtyäkin, joka voi johtaa kaatumisiin ja luunmurtumiin. Mikäli kyse ei ole sairaudesta tai esimerkiksi liiallisesta verenpainelääkkeiden vaikutuksesta, niin hyvä konsti on laittaa illalla ennen nukkumaan menoa kaksi lasillista vettä yöpöydälle ja aamulla herättyään juoda ne. Sen jälkeen kannattaa odottaa 10–15 minuuttia ennen liikkeelle lähtöä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.11.2015