Hyppää pääsisältöön

Kunnian kukko

Tässä raittiusaiheisessa filmikertomuksessa Herra Johtajalta ja Opettajalta puuttuu auktoriteettia. Mutta saadaanko sitä luotua alkoholin avulla?

Valistusfilmissä Herra Johtaja aloittaa aamunsa pitkällä neuvottelulla alkoholipullon seurassa. Tällöin hän ei tietenkään ole tavattavissa, eikä puheluitakaan toimistoon yhdistetä. Opettajalla taas on omat ongelmansa iltaisen juhlimisen kanssa.

Filmissä Herra Johtaja ja Opettaja kohtaavat toisensa yökerholla ja ilta tietysti venyy pikkutunneille. Mutta kuinka käykään seuraavan päivänä herrojen maineen, kun he kohtavaat humaltuneina yön humussa tuttuja ihmisiä?

Filmin loppukaneetti ei lupaa viinan himoissa painiskeleville nopeaa pelastusta kuningas alkoholin hirmuvallasta, mutta on silti sanomassaan positiivinen:

"Aina emme saa osaksemme hurraata ja suosionosoituksia, eikä kunniankukko meille laula. Mutta ottakaamme roolivihko uudestaan käteemme ja lukekaamme oma osamme paremmin, niin kukaties meillekin kunnian kukko vielä kiekaisee!"

Kaikkitietävänä kertojana valistusfilmissä toimii Tauno Palo.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto