Hyppää pääsisältöön

Tellervo Koivisto – presidentin puolison masennus

Presidentti Mauno Koiviston puoliso Tellervo Koivisto kertoi Tastulan Punaisessa langassa syksyllä 1999 avoimesti masennuksestaan ja opettajan harjoittamasta koulukiusaamisesta.

Ainoan tyttären Assin synnyttyä Koivisto jäi kotirouvaksi. Kotiäitiys ja presidentin rouvana oleminen aiheutti identiteettikriisin – omaa oli vain oma nimi.

Myöhemmin olo syveni masennukseksi ja pinnalle nousi lapsuudessa koettu koulukiusaaminen. Lapuan liikkeeseen kuulunut uskonnon opettaja kuritti ankarasti pieniä oppilaitaan.

Tellervo Koivisto syntyi Punkalaitumella 2. tammikuuta 1929. Hän toimi myös itse aktiivisesti politiikassa. Koivisto oli sosiaalidemoraattisen ryhmän kansanedustajana vuosina 1972–1975 ja useita vuosia Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto