Hyppää pääsisältöön

Kohu Muhammed-pilakuvista

Kiista tanskalaislehden julkaisemista Muhammed-pilakuvista roihahti talvella 2006 ilmiliekkeihin. Muslimimaissa järjestettiin rajuja mielenosoituksia ja tanskalaistuotteet joutuivat ostoboikottiin.

Kiista sai alkunsa syyskuussa 2005, kun tanskalainen Jyllands Posten -sanomalehti julkaisi 12 profeetta Muhammedia esittävää pilakuvaa. Yhdessä kuvista profeetta esimerkiksi kuvataan pommi turbaanissaan.

Muslimit tuohtuivat, sillä kuvat loukkasivat heidän mielestään islamia. Islamilaiset maat vaativat anteeksipyyntöä sekä Jyllands Postenilta että Tanskan hallitukselta.

Pääministeri Anders Fogh Rasmussen kieltäytyi vedoten siihen, ettei voi puuttua lehdistönvapauteen. Myös Jyllands Posten torjui aluksi vaateen. Se sanoi halunneensa kuvien avulla kokeilla, onko sananvapaus Tanskassa kaventunut maahan muuttaneiden muslimien vaikutuksesta.

Kiista kärjistyi, kun Fogh Rasmussen kieltäytyi tapaamaan muslimimaiden lähetystöä sillä perusteella, ettei ilmaisunvapaudesta neuvotella.

Tästä tuohtuneina jotkut muslimimaat vetivät jopa lähettiläänsä Tanskasta ja eri puolilla muslimimaailmaa järjestetyt Tanskan vastaiset mielenosoitukset yltyivät monin paikoin väkivaltaisiksi. Syyriassa sytytettiin tuleen Tanskan ja Norjan lähetystöt ja Libanonissa poltettiin Tanskan konsulaatti.

Mielenosoitukset vaativat useita kuolonuhreja mm. Pakistanissa.

Teksti: Katriina Töyrylä, YLE Uutiset
Elävään arkistoon muokannut: Paavo Rytsä

Lue lisää:

Yksityiskohta Jylland-Posten -lehden sivulta

Muhammed-pilapiirrosjupakka herätti keskustelua sananvapaudesta

Vuonna 2005 tanskalaisessa Jyllands-Posten-sanomalehdessä julkaistut Muhammed-pilakuvat johtivat laajoihin väkivaltaisiin mielenilmauksiin ympäri maailmaa. Länsimaissa korostettiin sananvapautta, islamilaiset maat vaativat anteeksipyyntöä. Kulttuurien törmäyksen syitä ja seurauksia pohtivat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila.

 • Venäjällä kuolema kulkee sananvapauden kintereillä
 • Salman Rushdie sai romaanin tähden tappotuomion
 • Kuvat ja filmit Jeesuksesta kuohuttivat mieliä maailmalla ja Suomessa
 • Tanskan Muhammed-piirrokset poikivat Oulussa sarjakuvaskandaalin
 • Uutisvuosi 2006 (yle.fi)
  • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

   Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

   Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

  • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

   Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

   Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

  • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

   Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

   Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

  Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

  • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

   Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

   Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

  • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

   Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

   Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

  • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

   Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

   Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

  • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

   Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

   Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

  • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

   Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

   Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

   Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

   Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

   Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

   Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

  • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

   Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

   Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.