Hyppää pääsisältöön

Kohu Muhammed-pilakuvista

Kiista tanskalaislehden julkaisemista Muhammed-pilakuvista roihahti talvella 2006 ilmiliekkeihin. Muslimimaissa järjestettiin rajuja mielenosoituksia ja tanskalaistuotteet joutuivat ostoboikottiin.

Kiista sai alkunsa syyskuussa 2005, kun tanskalainen Jyllands Posten -sanomalehti julkaisi 12 profeetta Muhammedia esittävää pilakuvaa. Yhdessä kuvista profeetta esimerkiksi kuvataan pommi turbaanissaan.

Muslimit tuohtuivat, sillä kuvat loukkasivat heidän mielestään islamia. Islamilaiset maat vaativat anteeksipyyntöä sekä Jyllands Postenilta että Tanskan hallitukselta.

Pääministeri Anders Fogh Rasmussen kieltäytyi vedoten siihen, ettei voi puuttua lehdistönvapauteen. Myös Jyllands Posten torjui aluksi vaateen. Se sanoi halunneensa kuvien avulla kokeilla, onko sananvapaus Tanskassa kaventunut maahan muuttaneiden muslimien vaikutuksesta.

Kiista kärjistyi, kun Fogh Rasmussen kieltäytyi tapaamaan muslimimaiden lähetystöä sillä perusteella, ettei ilmaisunvapaudesta neuvotella.

Tästä tuohtuneina jotkut muslimimaat vetivät jopa lähettiläänsä Tanskasta ja eri puolilla muslimimaailmaa järjestetyt Tanskan vastaiset mielenosoitukset yltyivät monin paikoin väkivaltaisiksi. Syyriassa sytytettiin tuleen Tanskan ja Norjan lähetystöt ja Libanonissa poltettiin Tanskan konsulaatti.

Mielenosoitukset vaativat useita kuolonuhreja mm. Pakistanissa.

Teksti: Katriina Töyrylä, YLE Uutiset
Elävään arkistoon muokannut: Paavo Rytsä

Lue lisää:

Jylland-Posten 5.2.2006.

Muhammed-pilapiirrosjupakka herätti keskustelua sananvapaudesta

Vuonna 2005 tanskalaisessa Jyllands-Posten-sanomalehdessä julkaistut Muhammed-pilakuvat johtivat laajoihin väkivaltaisiin mielenilmauksiin ympäri maailmaa. Länsimaissa korostettiin sananvapautta, islamilaiset maat vaativat anteeksipyyntöä. Kulttuurien törmäyksen syitä ja seurauksia pohtivat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila.